Krönika/åsikter/ tankar

Artros

| Inlägget är i samarbete med  Artros.org

Artros – en av världens vanligaste sjukdomar.

I dag ska jag skriva om en av världens vanligaste sjukdomar, nämligen ArtrosHär i sverige så drabbas 1 av 4:a över 45 av artros, visste du det?  Vad är då artros?  Artros sätter sig på lederna och den led som är drabbad blir ofta stel och gör ont, framförallt vid belastning.

Artros är en sjukdom som är en stor börda, inte bara för den enskilde personen utan även för samhället. Även fast det är en av världens vanligaste sjukdomar så är behandlingarna låg. Sjukgymnastik är mycket vanligt vid artros sjukdom. Det är även viktigt att röra på sig för att bibehålla muskelfunktionen och att sköta sin träning och sina övningar från sjukgymnasten gör att trots värken , smärtan och stelheten så kan många fortsätta leva ett så normalt liv, utifrån sina förutsättningar utan att behöva opereras.  Men det förekommer att vissa personer med atros-sjukdom får opereras.

Något som många med atrossjukdom får är en viktkontroll i fall personen ifråga bär på en för mycket vikt gentemot muskelmassan så musklerna inte orkar med att bära upp kroppsvikten så är det lederna som belastat och oftast är det knä lederna och höftlederna som tar den tyngsta smällen då, och tänk er om du redan har artros i lederna och sedan en övervikt som gör att det blir värre.

Träning och att ändra sin livstil är något alla med artros-sjukdom blir rekommenderade. Det är några personer som behöver behandling med kortison injektion och väldigt få personer som får operation för sin atros.  Trots att Atros är en av världens vanligaste sjukdom så är det få personer som har koll på behandling och vad man kan göra för att mildra / lindra sjukdomsförloppet.

Känner du någon med Atros?

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.