Tommytott's fotografering

Att utnyttja vänskapen för att få fotografering billigare

De senaste veckorna har jag fått ett par förfrågningar gällande fotograferingar, från vänner, bekanta eller vänners vänner. Studenten närmar sig och det ska självklart vara fina foton på ett av de viktigaste och roligaste som händer i ens liv. Bal, student, skolavslutning.

Många mail börjar med att jag får fantastiska ord om hur duktig jag är som fotograf, att dom gärna vill ha mig som fotograf, för att dom känner mig och undrar om vad jag kostar.
När jag svarar vad jag vill ha, hur fotona leveras och att dom får alla fotografier som blir bra, alternativ kan jag vara schysst att skicka med även de oredigerade fotona. Då får jag som svar: Oj vad dyrt eller oj vad dyrt, kan jag inte få bättre pris eftersom vi är vänner och känner varann ?! 

Jag blir helt ärligt  ledsen över detta. Jag ligger redan extremt lågt i mina priser och jag har ett företag att tänka på. Jag ställer upp oerhört mycket och ger allt för ofta för bra priser. Och samtidigt som jag blir ledsen så blir jag arg och besviken, på att det finns människor som försöker utnyttja vänskapen för att få det billigare och det är det jag blir mest besviken på.

Många tror att det kan väl inte vara så dyrt att anlita en fotograf, men det kostar och det är saker omkring som ska finnas och fungera med. Det är inte bara att jag kommer, tar lite foton och sen är det klart. Utrustningen ska underhållas och vårdas, transportkostnad och när fotograferingen är klar så slutar arbetet inte där, jag går igenom alla foton, dom ska väljas ut och redigeras. Och helst av allt vill kunderna ha fotografierna i handen direkt.

Vart vill jag komma med detta inlägg? Jo att jag behöver jobba så mycket mer på att våga säga i från, att inte bli överkörd och att hålla mina priser och eventuellt höja dom. Men samtidigt vill jag inte vara elak eller otrevlig, utan kunna erbjuda fotograferingar till bra priser, så fler kan få njuta av att se de fantastiska bilderna som jag faktiskt kan leverera – utan att bli utnyttjad och överkörd.  Men hur ska jag formulera mig och säga , om vi tar som exempel, att utifrån kunds önskemål , att jag gav ett pris på 500:- och kunden tycker : Oj, vad dyrt!

Det här med att förverkliga en dröm , att omvandla något som man älskar från hobby nivå till något så stort , som för mig, att driva en egen firma, som fotograf – är inte alltid en dans på rosor!
DSC_2542
En bild på fotografen en solig vårkväll med grill, vin och nära och kära.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Maggan 19 maj, 2015 at 05:23

  Det är alltid svårt att kräva betalning av vänner, men stå på dig – det är ju ditt levebröd!

 • Reply Louise 19 maj, 2015 at 06:38

  hej igen – man ska inte utnyttja folk! Är bara själv så själaglad att du kunde ställa upp på kört varsel och mitt i sommaren- och priset ja då kan de ju testa anlita en annan fotograf så ser dem nog att du ligger lågt i dina priser . Kram

 • Reply Sussi Wremerth 19 maj, 2015 at 07:05

  Du är en duktig fotograf och värd varenda krona du tar,Vet vilket arbete det ligger bakom att gå igenom och redigera bilderna.
  Talar alltid varmt om dej när jag stolt visar bilderna du tog när min dotter skulle på sin studentbal.

 • Reply fiffi 19 maj, 2015 at 07:13

  jo det där har man varit med om. Mitt x var byggnadssnickare, kan inte räkna antal middagar vi blev bjudna på. Senare på kvällen kom frågan smygande, du skulle inte vilja…..helst gratis.

 • Reply Anna 19 maj, 2015 at 07:32

  Kram

 • Reply Lotta Johansson 19 maj, 2015 at 08:23

  Stå på dig! Gratis jobb betalar ingen hyra eller räkningar!

 • Reply Danne 19 maj, 2015 at 10:38

  Detta känner jag igen; problematiken kring att den man är vän, eller kompis med, liksom tycker att något skall göras billigt. “Vi är ju vänner…!”. Komplexiteten kring detta faktum är, precis som du skriver, jobbig. Man skall fundera över följande; om den som är ens vän inte anser att man skall stötta vänskapen med vad det kostar att driva ett företag… ja vem skall göra det då?

  Är ens vänner verkligen vänner… Något att fundera på.

  Det finns ett uttryck; behåll det som ett mantra:
  “Det är bara på vintern som poolägaren får veta vem som är hans verkliga vänner!”.
  Var noga med att skilja kompisar och vänner från företaget. Ha en prislista och följ den slaviskt. Ge inga kompispriser utan var stolt för det du gör. Ett billigt pris utstrålar inte självsäkerhet eller proffsighet. Det utstrålar mer att “detta är kanske vad jag kan få!”.

  Upp på barrikaden – det brukar funka!

  • Reply tommytott 19 maj, 2015 at 15:09

   Tack Dan, kloka ord som vanligt! 🙂

 • Reply Tina 19 maj, 2015 at 11:37

  Usch vad tråkigt sånt är vännen! Men jag vet att du har skinn på näsan och kan säga ifrån på ett bra sätt! Är stolt över dig för att du har kommit så långt med fotograferandet! Du är så DUKTIG vännen! Puss

 • Reply Helén 21 maj, 2015 at 11:22

  Usch vad det är trist när folk utnyttjar en för saker man är bra på. Självklart ska du stå på dig och inte ge vika. Det är ju ditt levebröd, saker kostar. Tror dom att allt är gratis? Slitage på bilen, bensinkostnader, USB sticken är inte heller gratis, kameran osv.
  Jag känner igen detta så väl. Min sambo är ju himla duktig på datorer (han jobbar med det) så är det alltid någon som ringer och vill ha hjälp gratis. Och säger man nej så gnäller alltid någon (svärmor) nog kan du ställa upp. Till vilken nytta då? Vad tror dom att en som pysslar med datorer kostar? Inte då gratis. Likadant när det ska flyttas. Nog kan ni ställa upp. Vi hjälper er. Faktum är när vi flyttade hit till huset. Hur mycket hjälp fick vi? Hans syster med flickvän kom och bar in 1 kartong sedan gick dom. Ok hans far hjälpte tömma lgh. Men resten gjorde vi själva. Att sedan hjälpa syster som flyttat 4ggr på 8år utan att ens få ett tack. Vi får aldrig hjälp när vi behöver. Så varför ska vi ställa upp gratis? Det kostar.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.