Livsstil

Helgen är klar, genomblöt och en liten påpekning till företag

Äntligen är helgen över.

Måndag och jag är hemma hos kamphunden och helgens arbete är nu avklarat och det var ingen dans på rosor att kliva upp i dag och speciellt inte när man vaknar upp med onda halsmandlar. Jag.orkar.inte!  Jag förstår inte hur i helvete denna jävla förkylning inte kan släppa någon gång. Jag hörde med sjömannen som drog på jobb förra veckan med 39 graders feber hur det var med honom och han har fortfarande hosta och en jävla förkylning.  Jaja, det går väl över någon dag tänker jag!

När jag gick från jobbet i dag öste regnet ner och när jag hade kommit halvvägs hem på cykeln så öppnar sig himlen rejält och jag såg fan inte ett skit när det regnar så kraftigt att man knappt kan hålla ögonen öppna haha.  Men nu sitter jag här i soffan efter att ha försökt få kamphunden att kissa innan vi skulle gå in och kamphunden var inte alls glad på mig att behöva vara ute i detta regn, mycket härligare att vara inne .. Men kissa och göra sina behov ska fröken fan göra, oavsett väder.

Företagare bör tänka till.

Nu släpper vi både jobb och regn och tramsig kamphund och går över till något annat, nämligen företag som kontaktar oss influencers gällande samarbeten. I går fick jag en notis om att någon ville få kontakt med mig på instagram via meddelande. Det var ett företag som riktar in sig till bebis och barnprylar som ville göra ett samarbete med mig och erbjuder mig att välja valfri produkt genom att använda en unik kod som ger 50% på priset och att jag därmed bara behövde betala halva priset.

I dag fick jag ett mail kontaktad via bloggen där ett företag ville göra ett samarbete med mig och skicka mig 2 stycken armband. Kravet för att jag skulle få dessa hemskickad var att jag skulle använda dom vid mina outfit fotograferingar, länka, skriva en text på minst 200 ord om armbanden och länka 2 gånger i bloggen. Sen att jag skulle ladda upp minst 3 bilder på instagram och göra en unboxing på instastory och självklart tagga och använda #hashtags.

Jag blir uppriktigt ledsen åt företagens vägnar och funderar faktiskt på hur lågt man kan sjunka? Visst, jag tänker inte sticka under stolen med att jag blir superglad, smickrad och sträcker på mig när företag hör av sig och vill göra samarbeten med mig. Men samtidigt så blir jag ledsen och besviken att vissa företag tror att dom kan utnyttja oss influencers att i utbyte mot produkter göra marknadsföring till dom , gratis? För dom erbjuder ju faktiskt produkterna till oss för att vi ska visa upp dom, men den ekonomiska biten glöms bort. Det är inte bara att visa upp, utan det ligger massor med arbete bakom den där fina bilden jag lägger upp , det är oerhört mycket efterarbete som jag förvisso tycker är superkul i samarbetets sammanhang, men att tro att jag vill utföra ett arbete gratis gör mig faktiskt besviken.

Så till företagen som försöker utnyttja oss influencers för gratis marknadsföring, snälla, skärp er och börja även mailen med att fråga hur mycket jag tar för ett samarbete utöver att visa upp er produkt, för jag värdesätter mitt arbete med mina sociala medier som jag lägger ner oerhört mycket tid på, och eftersom ni kontaktar mig för samarbeten så utgår jag i från att ni också värdesätter och uppskattar mitt arbete jag lägger ner, då är det väl värt att betala för det? Ett tips till företagen som kan vara bra att veta innan man kontaktar en influencer :

– Värdesätter du influencerns arbete och gillar det du ser? Hur mycket tycker du/ företaget att den ekonomiska ersättningen ska vara utöver de produkter du vill ska synas i influencerns kanaler?  Skriv gärna och fråga vad ersättningen är och ofta så är vi många influencers som är villiga att förhandla om det är något vi gillar och något vi verkligen kan stå för. Tala om vad er budget är och hur mycket den ekonomiska ersättningen är på och försök inte få gratis marknadsföring genom att skicka gratis saker.
– Matchar produkterna influencerns målgrupp och är det något som influencern kan stå för ?

– Ett annat alternativ som många företag kör på är att skicka ut “pressutskick” eller skickar hem produkter. Utan motprestation och många influencers visar per automatik upp produkterna och länkar. Men ställ inga krav, för det är olagligt att ställa motkrav. Samtliga samarbeten måste märkas tydligt högst upp i kanalerna, för att inte vilseleda följarna.

Så nu har jag fått ut det med, ska tända lite ljus och bara mysa med kamphunden och vila lite på soffan.
Hur har er måndag varit?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.