Livsstil

HLR Proffsen

| I samarbete med HLR Proffsen

Att rädda liv med hjärtstartare.

Varför år så är det tusentals människor här i Sverige som drabbas av plötsligt hjärtstopp. Det kan drabba vem som helst och när som helst och det förekommer både hos barn och vuxna. Ofta så börjas det hos vuxna med kärlkramp att de kan känna illamående, få buksmärtor eller uppleva en central smärta i bröstet och hos barn börjar hjärtstopp antingen med andningssvårigheter eller syrebrist – och detta är något som gemeneman bör känna till, för att kunna vara behjälplig och förhindra ett eventuellt hjärtstopp.

Jag som jobbar inom barn och ungdomspsykiatri och på en akutavdelning så är det a och o att vi som arbetar där har kunskapen för att kunna rycka in vid hjärtstopp , vilket sällan händer, men vi ska ha kunskapen att utföra HLR och även kunskapen att veta vart hjärtstartare än och hur den fungerar.

Hur får vi kunskapen?

Vi har 2 stycken HLR instruktörer där jag jobbar och de ser till att vi får utbildning och repetition i HLR och hur en hjärtstartare, även så kalla defibrillator fungerar och att jag och mina kollegor har den kunskapen som krävs för att veta hur man sätter elektroderna på kroppen och vad man ska göra vid ett akut hjärtstopp. Elektroderna fäst på kroppen och med hjälp av elektroderna så analyserar den hjärtats rytm, elektroderna fästes på bröstet. Och här kan man skicka en strömstöt in i hjärtat och med denna maskin och elektroder så kan en strömstöt hjälpa till att starta om hjärtat så att det återgår till normala hjärtslag.

Visste du om att du kan köpa en hjärtstartare och att i fall ni inte har det på jobbet så går det även att hyra.
Har du kunskaper om HLR och hur en hjärtstartare fungerar?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.