Livsstil

Minska matsvinnet med matsmart

  • – Inlägget är i samarbete med matsmart.se – 

Minska matsvinnet.

Visste du att det slängs drygt 56kg ätbar mat per personer och år?  Det är en helt absurd vikt av mat som slängs och att var 5:e matkasse som du bär hem slängs. Att matsvinnet var så pass stort som det är visst jag inte, jag vet att vi själv har varit en bov i dramat och slängt , nu i efterhand, fullt ätbar mat. Av ren lathet, kräsenhet och tramserier för att man endast kollat på bäst-före-datumet.

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Det var när jag här om veckan funderade på vad jag skulle äta till middag och öppnade kylen, kollade vad jag hade och sen satte jag mig ner och googlade som jag hamnade på matsmart. När jag gick in på sidan var det första jag tänkte, hur kan det vara så billigt? Jag var tvungen att kolla runt lite och där fick jag mig en knäpp på näsan så det sved. Det blev ingen promenad till affären, utan jag började direkt kolla på bäst före datumen på förpackningarna. Bäst-före-dato är ett datum som producenterna sätter för en garanti att råvaran- livsmedlet håller samma kvalitet som vid produktionen. Att man därmed behöver kasta maten är bara trams. Känn, dofta, smaka dig fram och mycket av de mat som vi slänger i dag är fullt ätbart dagar,månader och i vissa fall även år efter att bäst-före-dato har passerat.  Dock viktigt att notera att färska råvaror som kött, fisk och fågel ej skall ätas efter att bäst-före-dato har passerat.

Matsmart.se

Matsmart är ett företag som startades 2014 i avsikt för att minska matsvinnet. Det säljs inga varor som inte är brukbara. Det är inte bara varor och livsmedel som har kort bäst-före-dato utan det kan även vara produkter som det har blivit fel på förpackningen vid produktionen, att utseendet ändrats eller att företag och butiker inte kan sälja ut sitt överskott. Att istället för att kasta det så säljs det till reducerat pris på matsmart.se

Här är ett par punkter gällande matsvinnet och tanken kring matsmart:

Matsmart är ett svenskt privatägt aktiebolag, grundat 2014. Grundarna har sin bakgrund inom matvaru-, teknik-, sälj- och mediabranschen.

Idén till Matsmart föddes ur ett antal egna erfarenheter, spaningar och skeenden i omvärlden:

  • Att det blir allt starkare fokus på den globala utmaningen med matberget. En tredjedel av all mat som produceras världen runt slängs!
  • Att medvetenheten hos konsumenterna blir allt starkare om att mat som passerat bäst-före-datum i princip aldrig är sämre veckan eller månaden efter att datumet passerat.
  • Att denna mat inte säljs, trots att kvalitén fortfarande är precis lika bra, i vanliga mataffärer och i stället måste destrueras eller tas om hand på andra sätt.
  • Att konsumenter gillar att göra fynd och spara pengar.
  • Och såklart en hel del andra faktorer – inte minst att vi grundare brinner för frågan och alla utmaningar den innebär!

Vi erbjuder leverantörer ett alternativ där de kan sälja ut sitt överskott. Det handlar om varor med korta eller passerade bäst-före-datum – men även exempelvis felmärkningar, förpackningsbyten eller varor som av andra orsaker har påverkat leverantörernas ordinarie försäljning.

Jag är oerhört glad att jag kom över matsmart och skäms nästan hur mycket ätbart vi har kastat och bidragit till att matberget stiger. Varorna jag fick hem var i perfekt skick och jag blev nästan chockad på hur mycket jag fick hem och hur mycket pengar jag sparade. Allt som ni ser på bilden fick jag hem för 400 kr.  När sjömannen kommer hem ska jag visa honom detta och säga att detta ska bli en del av vad som ska ingå i vårat hem och inköp till hushållet.

Hur tänker du kring matsvinnet? Hur bidrar du  och hur tänker du kring råvaror och dess bäst-före-dato?

För att hjälpa till att minska matsvinnet och även att fler hittar till matsmart.se så har jag i samarbete med dom även fått äran att ha en tävling där du kan vinna en rabattkod på 400kr. Tävlingen kommer finnas på bloggens facebooksida samt mitt instagram konto. Sök bara på Tommytott på både Facebook och instagram så hittar ni tävlingen och dess regler där.

Och kom ihåg, ett bäst-före-dato innebär inte att råvaran inte är ätbar.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.